Pranie enzymatyczne bez tajemnic

Enzymy są to związki chemiczne działające zarówno w ludzkim organizmie, ale wykorzystywane także w licznych gałęziach przemysłu. Są to wielocząsteczkowe, złożone substancje często o pochodzeniu białkowym, które pozwalają na przyspieszenie różnego rodzaju procesów biochemicznych, np. trawienia. Jednym z przykładów zastosowania enzymów w przemyśle jest pranie enzymatyczne, z którego korzystają pracownicy gastronomii czy budownictwa.

 

Gdzie stosuje się pranie enzymatyczne

Jak można się domyślić, enzymy pozwalają zastąpić nieorganiczne związki syntetyczne w procesach usuwania trudnych plam, np. zabrudzeń ze smarów, olejów oraz farb. Charakteryzują się one dużą zawartością tłuszczów, których trudno się pozbyć tradycyjnymi środkami do prania. Pranie enzymatyczne charakteryzuje się nie tylko skutecznym, ale bezpiecznym dla tkanin odplamianiem, ale także działaniem odkażającym, co ponownie potwierdza zastosowanie prania enzymatycznego w gastronomii, ponieważ pozwala pozbyć się obecnych na odzieży grzybów i bakterii.

 

Charakterystyka biodetergentów do prania enzymatycznego

Substancje przeznaczone do prania enzymatycznego charakteryzują się wysokim stężeniem środków piorących, co przesądza o ich skuteczności. Biodetergenty dzielą się m.in. na te, które przeznaczone są do prania wstępnego oraz namaczania, ale także wyspecjalizowane w usuwaniu plam ze skrobi, białkowych oraz tłuszczowych. Ze względu na silne działanie nie powinny być wykorzystywane do prania niektórych tkanin, np. jedwabiu oraz naturalnej wełny.

 

Zalety prania enzymatycznego

Środki do prania enzymatycznego nie zawierają chloru ani innych szkodliwych substancji Podlegają biodegradacji, w przeciwieństwie do innych środków piorących, ale są także energooszczędne, ponieważ nie wymagają podgrzewania wody do wysokich temperatur i działają już w ok. 50 stopniach Celsjusza. Ponadto środki do prania za pomocą biodetergentów coraz bardziej powszechne, co przekłada się na lepsze wykorzystanie energii i zmniejszenie produkcji chemicznych substancji.

bąbelki